В ЄС продовжили тимчасовий захист для українців

Європейська комісія прийняла рішення продовжити дію директиви про тимчасовий захист українців, що рятуються від війни, як мінімум,  до березня 2024 року.

Тимчасовий захсит продовжили до березня 2024 року

Копіювати посилання

Раніше тимчасовий захсит для українців діяв до березня 2023. Відтепер його дію подовжили ще на рік. В Єврокомісії, запевнили, що важливо продовжувати приймати тих, хто має необхідність рятуватися в Європейському Союзі. З початку  російського вторгнення в Україну. ЄС вперше в історії та у рекордні терміни активував Директиву тимчасового захисту. Зараз цей документ отримали вже 4,5 мільйонів українців в ЄС. З ним вони отримують безкоштовний доступ до медицини, освіти та право на роботу у країні перебування.

Не потрібно відновлювати статус після поїздок в Україну

Копіювати посилання

Крім того, в Європейський комісії внесли зміни для біженців, що їдуть в Україну на тривалий термін, але можуть знову бути змушені шукати притулку на території ЄС. Зазвичай, такий виїзд на тривалий час позбавляє людину статусу. З огляду на останній розвиток подій, для українців буде зроблено виняток з цього правила. А саме відтепер не потрібно перереєструватися після повернення, тимчасовий захсит  зберігається. Єдине, що потрібно зробити – це повідомити національним та місцевим органам влади в приймаючій країні, що ви повертаєтеся до України. Але при цьому  не потрібно повертати карту тимчасового захисту.