Вартість життя у Румунії: оренда житла, продукти харчування та проїзд

Все про вартість життя у Румунії. 

Румунія є одним з найпривабливіших напрямків для експатів, які шукають дешеве, але комфортне місце для проживання. Бухарест посідає 160 місце серед 209 міст світу у рейтингу вартості життя, який був складений міжнародною компанією Mercer. Офіційною валютою Румунії є румунський лей, але для більш зручного порівняння у цій статті ціни вказані в євро. 

Сімейній парі варто розраховувати витрачати близько 1700€ на місяць для життя у Румунії в 2023 році. Це включає такі витрати – оренду житла, комунальні послуги, їжу та деякі розваги.

Оренда житла та комунальні послуги

Копіювати посилання

Життя у сільських районах та невеликих містах, таких як Пітешти, Клуж-Напока та Ясси дешевше, ніж у мегаполісі.  Бухарест значно дорожчий, ніж будь-який із регіонів країни, але, оскільки тут зосереджено найбільше можливостей та інфраструктури, більшість експатів оселяються саме у столиці.

Хоча орендна плата може бути високою, вона не наближається до тих цін, які ви можете зустріти в Лондоні чи в інших великих містах Західної Європи. Однокімнатна квартира в Бухаресті, Клуж-Напоці, Брашові, Сібіу чи інших великих містах буде коштувати від 350 до 500€ на місяць. У невеликих містах можна знайти однокімнатну квартиру лише за 250€ на місяць.

Вартість комунальних послуг зазвичай не входить в орендну плату, тому доведеться доплачувати. Intretinere, що перекладається як «технічне обслуговування» включає електроенергію, вивіз сміття, воду, опалення та фонд для дрібного ремонту. В середньому розраховуйте платити за комунальні послуги близько 130€ на місяць. Витрати можуть становити лише 30€/місяць влітку та 220€/місяць взимку.

Інтернет, телебачення, мобільний зв'язок

Копіювати посилання

Тарифний пакет, який включає кабельний Інтернет зі швидкістю щонайменше 500 Гбіт/с та телебачення з понад 100 каналами коштує 15€ на місяць. Ви можете замовити Інтернет зі швидкістю завантаження 1 ГБ/с приблизно за 12€ на місяць. Тариф для мобільного телефону близько 5€ на місяць – необмежені дзвінки, текстові повідомлення, інтернет.

Продукти харчування

Копіювати посилання

Місячний бюджет на харчування для сім’ї з двох осіб становить приблизно до 300€.

В основному ціни на продукти такі ж, як і в решті країнах Європи: картопля (1 кг) – 0,75€, апельсин (1 кг) – 1€, сир (1 кг) – 6,5-10€, свіжа риба місцевого виробництва (1 кг)  – 6,5€, буханець хліба (300 грамів) – 1€, пляшка місцевого вина – 5€, пиво (пляшка 2 л) – 3,00€. Щоб знизити витрати на харчування, купуйте продукти відповідно до сезонності.

Кафе та ресторани

Копіювати посилання

Вечеря на двох у шикарному ресторані може коштувати від 50 до 100€. За ці гроші ви отримаєте першу страву, основну страву та десерт, а також пляшку вина та одну пляшку води. Піца коштує близько 10€, як і паста або страви зі свинини в ресторані середнього класу. Трохи дешевше коштують страви з курки. Яловичина є найдорожчою, ціна може коливатися від 15 до 30€ за блюдо. Фаст-фуд – 6-7€.

Румунський громадський транспорт недорогий, маршрутів досить багато, представлений автобусами, поїздами та таксі. Разовий квиток на автобус – 0,4€, проїзний на місяць – 12€. Однак, звертаємо Вашу увагу, що громадський транспорт достатньо повільний та може бути переповнений у години пік. Бензин – 1,4€ за літр.

Медичні послуги

Копіювати посилання

Експати, які працюють у Румунії мають вільний доступ до державних медичних послуг. Попри це, вони також повинні мати приватне медичне страхування. Середня вартість від 30€ на місяць. Лікування у приватних закладах вимагає додаткових витрат, однак вони все одно менші, ніж у багатьох європейських країнах, а також у США.