​Європейці демонструють подальшу підтримку дій ЄС у відповідь на енергетичну кризу

Нове дослідження Євробарометра показує, що переважна більшість громадян ЄС позитивно ставляться до недавніх дій ЄС у подоланні енергетичної кризи.

Копіювати посилання

Більше 8 з десяти громадян ЄС (82%) згодні з тим, що ЄС повинен і далі вживати заходів для зменшення своєї залежності від російського викопного палива. Переважна більшість респондентів (83%) вважають, що внаслідок російської війни проти України стає актуальнішим інвестування у відновлювану енергетику. 87% вважають, що необхідно захистити важливу інфраструктуру, як-от трубопроводи та інтернет-кабелі, а 83% також погоджуються, що ціна на електроенергію не повинна залежати від ціни на газ.

Зростання цін на енергоносії

Копіювати посилання

85% опитаних вважають, що ​​зростання цін на енергоносії суттєво вплило на їхню купівельну спроможність. 56% згодні з тим, що останнє зростання цін в основному пов'язане з агресивною поведінкою Росії, і 38% з тим не згодні.

49% опитаних вважають, що заходи, вжиті ЄС для поліпшення економічної ситуації, матимуть позитивний вплив, 18% вважають, що вони матимуть негативний вплив, а на думку 22% — не матимуть ніякого впливу.

Заходи для скорочення споживання енергії та рахунків за електроенергію

Копіювати посилання

​щоб скоротити споживання енергії та рахунки за електроенергію, зокрема вимикати світло, залишаючи кімнату на деякий час (77%,[1]), відключати електронні прилади, коли вони не використовуються (62%) та знизити температуру в кімнаті (58%). Заходи, вжиті ЄС як відповідь на російську агресію проти України, й надалі отримують надійну підтримку серед громадян.