Європейські університети приймають українських студентів

Десятки вищих навчальних закладів різних країн ЄС приймають на навчання українських студентів 

Маючи статус біженця, який надає ідентифікаційний номер PESEL, українські студенти можуть навчатись у державних університетах безкоштовно.  Для продовження навчання в польських ВНЗ найперше зберіть всі документи: диплом, додаткові сертифікати, тощо. Зважаючи на ситуацію в Україні, українських студентів звільнили від необхідності нострифікації (перекладу та нотаріального засвідчення) дипломів. Далі зверніться в потрібний навчальний заклад та подайте заявку про продовження навчання. Деталі дізнайтеся в ректораті, адже в залежності від університету, процедура може змінюватися. 

Навчання можна продовжити англійською чи польською мовою. 

Також, для студентів-медиків свої двері відкрили 18 вищих навчальних закладів, серед яких Гданський медичний університет, Люблінський медичний університет, Ягеллонський університет, Університет кардинала Стефана Вишинського у Варшаві, Університет Яна Кохановського в Кельце, Медичний університет ім. Сілезьких П’ястів у Вроцлаві тощо.

Університет Південної Чехії запропонував українським студентам позачергові і соціальні стипендії та житло.

Також, Чеський університет Масарика в Брно відкрив позачерговий прийом студентів, які виїхали з України. Зараховуватимуть лише тих студентів, що мають тимчасовий захист.  

Університет Південної Богемії пропонує стипендії, зокрема й соціальні. Також надають проживання студентам.

Всього українські студенти, можуть вступити до 14 державних університетів Чехії.

Будапештський університет Земмельвайся - це найбільший медуніверситет в Угорщині. Навчальний заклад пропонує українським студентам безкоштовну освіту до закінчення війни. Аби подати заявку на отримання онлайн консультації по вступу, напишіть на  пошту titkarsag.kht@semmelweis-univ.hu.

Університет мистецтва та дизайну імені Моголи-Надь надає студентам, які вивчають спеціальності мистецтва та дизайну, стипендії, курси та гранти з вересня 2022 року. Студенти, які їх отримають, зможуть жити в гуртожитку університету.

Відкрили свої двері для українських студентів і Печський університет та Університет Корвіна в Будапешті.

Варненський університет менеджменту оголосив, що усі охочі біженці, що залишаються в країні, зокрема й українські, мають можливість скористатися безкоштовними уроками болгарської мови. Також надають проживання та харчування.

Американський університет у Болгарії спростив умови вступу для українських студентів. Крім того,  надають фінансову допомогу, проживання та харчування.

Українським студенти також, можуть продовжити навчання в вищих навчальних закладах країни. Навіть ті, хто не може підтвердити свої академічні результати і диплом, все одно отримає оцінювання знань. Тоді доведеться здати екзамен. Процедуру регулює, кожен навчальний заклад окремо. Безкоштовне навчання для українських студентів доступне у державних вишах.

Університет Клода Бернара Ліон 1 подовжить навчання для сотні українських студентів. А також пропонують роботу українським дослідникам, їхнім сім’ям і докторантам у рамках програми PAUSE. Це французька наукова програма, яка надає фінансову допомогу українським науковцям.

Університет Жана Мулена Ліон 3. відкрив додаткових 25 місць для студентів з України,в межах академічної програми Університетського диплому франкознавства (DUEF).

Університет Жан Моне організував  стипендії, навчальні курси для нефранкомовних студентів.

Українські студенти можуть отримати ступінь бакалавра взявши участь в стипендіальній програмі DAFI. 

У Берлінській школі економіки та права безкоштовно можуть продовжити навчання студенти-магістри.  Також, на магістерську програму “Міжнародний бізнес та фінанси” запрошує Аугсбурзький університет. 

Технічний університет Берліна надає фінансову підтримку через університетський фонд допомоги науковцям і студентам «Берлін-Україна». Пожертви будуть перераховані безпосередньо на рахунок, відкритий університетом, з якого здійснюватимуться виплати для надання стипендій українським дослідникам і студентам. Також планують використати кошти на відшкодування вартості курсів німецької мови. Базовий рівень фінансування забезпечуватиме університет.

Не залишився осторонь і Технічний університет Мюнхена. Там запровадили стипендіальну програму для українських студентів. 

Університет Гумбольдта в Берліні надає стипендійні програми та інші можливості для студентів з України.

250 місць для українських студентів надає Тартуський університет для бакалаврів та магістрів. Також, навчальний заклад дозволяє продовжити навчання у весняному семестрі і в наступному академічному році. 

Естонська Академія Мистецтв у Талліні також пропонує безкоштовне навчання на факультетах образотворчого мистецтва, дизайну, архітектури та художньої культури.

Українські студенти також, можуть продовжити навчання і в Таллінському технічному університеті.

Іспанські університети Бургаса, Леона, Саламанки та Вальядоліда пропонують  100 місць для українських студентів протягом поточного семестру. Також надають житло та щомісячну надбавку в розмірі від 250 до 500 євро.

Базельський університет надає студентам з України швидкий доступ до навчання. Для цього потрібно підтвердити початок навчання в університеті в Україні, та отримати статус S в Швейцарії (Статус Тимчасового Захисту). 

Спрощений вступ і до Бернського університету прикладних наук. Однак єдина умова, знання англійської мови на рівні - intermediate. Швейцарський федеральний  технологічний університет пропонує  безвідсоткові позики чи стипендії для українських студентів. Політехнічна федеральна школа Лозани надає консультаційні послуги, службу духовної опіки та матеріальну підтримку студентам.