З 1 вересня у багатьох країнах ЄС на українців очікує низка нововведень

Зміни в  Франції,Польщі та Чехії.

У Франції потрібно продовжити статус тимчасового захісту

Копіювати посилання

У Франції просять продовжити статус через 6 місяців після початку повномасштабної війни.

Українцям, які перебувають в країні через війну, і які оформили статус тимчасового захисту, після 6 місяців перебування терміново необхідно оновити його. В іншому випадку фінансові виплати будуть припинені.

Термін дії дозволу на проживання для багатьох українців закінчується у вересні - через 6 місяців після прибуття в країну. Щоб зберегти свої права на отримання допомоги, необхідно продовжити свій тимасовий статус в префектурі за місцем проживання.

Заяви варто подавати не раніше, ніж за 3 тижні до закінчення дії тимчасового захісту, але не пізніше 3 днів до цієї дати.

В Празі скасовують доплати власникам житла, які розміщують українських біженців

Копіювати посилання

У столиці Чехії скасують субсидію за житло для біженців з України.Місто не може продовжувати виконувати роль держави в кризі з біженцями, а гроші повинні бути спрямовані на вирішення проблеми різкого зростання цін на енергоносії.

Як відомо, державна субсидія у Празі становить 250 крон (10 євро) з людини за добу, а через високі ціни в мегаполісі місто виділяло додаткові 140 крон на людину за використання житла.

У Польщі перестануть міняти гривні за вигідним курсом

Копіювати посилання

Ще в березні біженці з України в Польщі зіткнулися з неможливістю поміняти готівкові гривні на злоті за прийнятним курсом. Тоді центробанки України і Польщі домовилися про обмін грошей за фіксованим курсом — трохи менше 7 гривень за 1 злотий. Одному українцю дозволили таким чином обміняти до 10 тисяч гривень.

Тепер поточний курс гривні до злотого становить 11 грошей за гривню (від 7,7 до 8,4 гривні за 1 злотий в обмінниках).