Житло для українців обладнають у ще одному польському місті

Польща прихистила найбільше українців які рятуються від війни. Країна зіштовхнулася з проблемою житла, тому зараз вирішують цю проблему  перетворюючи муніципальні приміщення на житлові квартири.

Зокрема місто Руда Сленська отримає 5 мільйонів злотих (1 млн євро) із фондів Європейського Союзу на перетворення пустуючих комунальних приміщень у житло для біженців.

Як планують розміщувати українських біженців?

Копіювати посилання

За ці кошти влада міста планує обладнати 28 соціальних квартир. Для цього проведуть капітальний ремонт 26 житлових приміщень, які зараз перебувають у непридатному стані, та перебудують на 2 квартири ще 3 нежитлові приміщення. У будинках зроблять ремонт, а саме замінять труби, вікна та двері, встановлять сантехніку та електроплити.

Роботи виконуватимуть поетапно – спочатку підготують 10 квартир. Коли війна закінчиться й українці зможуть повернутись додому, соціальне житло здаватимуть в оренду за помірною ціною місцевим жителям.

Скільки українців знайшли прихисток у польському місті Руда Шльонська?

Копіювати посилання

За рік місто з населенням понад 100 тисяч мешканців прийняло кілька тисяч українських біженців. Влада міста підготувала та обладнала 9 пунктів для їх розміщення.  У другому півріччі 2022 року 5 муніципальних приміщень обладнали для тимчасового перебування біженців, які захотіли залишитись жити у місті. Нині у таких колективних центрах перебуває понад 80 осіб.

У яких містах Польщі також готують житло для українських біженців?

Копіювати посилання

Раніше про підготовку 14 квартир для українських біженців повідомляла міська влада Кельце. Також у місті Замостя Люблінського воєводства створять центр тимчасового перебування. У ньому будуть 10 повноцінних квартир хорошого стандарту, в яких проживатимуть до 40 людей. Крім цього, в Опольському воєводстві також готують 49 приміщень для біженців України.