Життя в Німеччині: які правила потрібно знати емігрантам

Німеччина – одна з країн, яка прийняла найбільше українців, що рятуються від війни. Офіційно зареєструвалися та отримали статус тимчасового захисту майже 900 тисяч українців. Проте, всі знають, що Німеччина - країна правил та бюрократії. Що потрібно знати - читайте далі.

В Німеччині існує таке явище як “режим тиші”. Він діє з 13:00 до 15:00, а також із 22:00 до 7:00 ранку, в будні дні.  В суботу — з 19:00 до 8:00 ранку, а в неділю та релігійні свята турбувати сусідів гучними звуками взагалі не можна, бо дотримання тиші є обов'язковою умовою протягом усього вихідного дня. Шум на вулиці у нічний час прирівнюється до дрібного хуліганства.

Обов’язкове сортування сміття

Копіювати посилання

У Німеччині, як і у багатьох інших країнах Європи, введено сортування сміття. Уважно дивіться маркування на сміттєвих баках, окремий колір відповідає окремому типу відходів, які можна викидати.

  • Блакитний - це це папір та картон.

  • Жовтий чи помаранчевий колір – штучні матеріали та пакування, що підлягають переробці: пластикові упаковки, алюмінієві банки, тетра паки тощо. 

  • Зелений або коричневий смітник призначений для органічних відходів.

  • Чорний чи сірий - це  для змішаного сміття.  

 Пластикові пляшки, скляні пляшки або банки з-під напоїв, які марковані спеціальними символами, можна здати в супермаркеті або в магазині напоїв та отримати від 8 до 25 центів.Це робиться або на касі магазину, або через спеціальні автомати.

Дороги та транспорт

Копіювати посилання

В Німеччині суворо контролюють дотримання правил дорожнього руху. Перевищувати швидкість не можна! Отримати штраф можна навіть за незначне перевищення у 10 км/год. Уважним треба бути і до правил паркування. До речі, є кілька сервісів, які допоможуть правильно припаркувати авто у будь-якому німецькому місті. Серед них parkopedia.de, ParkMe.com,  gratisparken.de. В них можна в режимі реального часу можуть розрахувати відстань до найближчої парковки, показати вільних місць та розрахувати кінцеву вартість паркування. Через додаток EasyPark можна не тільки знайти паркувальні зони, але й оплатити місце стоянки онлайн.

Якщо ви користуєтесь громадським транспортом, то обов’язково придбайте квиток або проїзний. Адже, штраф за проїзд “зайцем” - 60 євро. І це суворо контролюють. 

Також варто звернути увагу на те, що у цій країні дуже поширеним є велосипедний транспорт, а для велосипедистів існують свої правила руху. Також є правила перевезення двоколісних у громадському транспорті, а саме перевозити їх можна безкоштовно у певний час: 

  • З понеділка по п'ятницю до 6 години ранку та з 9 години вечора. У період між 6 та 9 годинами вам потрібен квиток на велосипед.

  • Весь день у суботу, неділю та святкові дні - безкоштовно. 

В принципі велосипед провозити з собою не прийнято. Має бути достатньо вільного місця. Ви також можете використовувати складний велосипед. Його можна перевозити із собою безкоштовно.

А що з домашніми тваринами?

Копіювати посилання

Домашні улюбленці у Німеччині повинні бути щеплені, мати документи та чіп. Якщо ваш чотирилапий цього не має, потрібно звернутися до ветеринара, який огляне тварину і зробить чипування. Як тільки ви отримаєте номер чіпа, зареєструйте свою тварину в "FINDEFIX" – німецькому реєстрі домашніх тварин. Це безкоштовно. Якщо ваша тварина загубиться в незнайомій місцевості, її можна швидко знайти.

Що ще варто знати?

Копіювати посилання
  • В Німеччині непоширені цілодобові супермаркети, такі можна зустріти хіба на автозаправках та вокзалах. У будні дні магазини зазвичай відкриті до 21:00-22:00, а знайти відчинену крамницю в неділю чи святковий день майже нереально.
  • Якщо ви опинилися в Німеччині, вам варто бути готовим до бюрократії. Багато важливих документів  там  отримують звичайною поштою.  Наприклад, якщо відкриття рахунку в українському банку займає кілька хвилин, то в Німеччині протягом двох тижнів ви отримаєте лист із банківською карткою, а за наступних п'ять робочих ще пін-код і теж поштою. Всі папери потрібно зберігати до трьох років.
  • У країні суворо стежать за дотриманням законів, зокрема за дотриманням авторського права. Тут заборонено завантажувати чи навіть дивитися фільми та інший візуальний контент через піратські платформи. Те саме стосується і завантаження музики.  Дозволеними і легальними є стрімінгові платформи, такі як Youtube, Netflix, Amazon Prime, Apple, Sky або Disney Plus. Також більшість німецьких телевізійних каналів мають свої медіатеки, де можна безкоштовно дивитися фільми, серіали й документальні фільми, до прикладу ARD і ZDF, Pro Sieben чи RTL.