Зміни для українців у Чехії

В Чехії продовжили тимчасовий захист для українців до 2024 року. Також на біженців чекає ще низка змін у 2023.

Продовження статусу тимчасового захисту для українців у Чехії

Копіювати посилання

Якщо ви плануєте залишатися в країні, вам необхідно продовжити відповідний статус: 

• зареєструйтеся онлайн;

• отримайте запрошення на візит до центру Міністерства внутрішніх справ, де вам вклеять спеціальну візову наклейку.

Реєстрація на продовження тимчасового статусу відкрита до 31 березня 2023 року. Після реєстрації українцю призначать дату візиту до центру Міністерства внутрішніх справ, щоб вклеїти спеціальну візову наклейку у закордонний паспорт. Українці, які до кінця вересня 2023 року не зареєструються до зазначеної дати або після реєстрації не з'являться за оформленням візи, втратять статус тимчасового захисту.

Безкоштовне житло для українців у Чехії

Копіювати посилання

Зміни в 2023 будуть стосуватися і житла. А саме термін безкоштовного проживання - зменшать.З квітня він становитиме 150 днів, по завершенню яких потрібно або сплачувати за оренду, або переїжджати в інше помешкання. Біженці, які винайматимуть житло, будуть отримувати грошову виплату.

 

Які ще зміни очікують на українців у Чехії у 2023 році?

Копіювати посилання

Згідно з ухваленою поправкою, біженці з України отримають спрощений доступ до психологічної допомоги. Змінять також і правила прийому дітей до садочків та правила відвідування школи з наступного навчального року. До того ж дитину зможуть відрахувати з дошкільного закладу за спрощеною процедурою, якщо вона з батьками повернулася до України, й родина не повідомила про це керівництво садочка.

Новий центр для біженців з України у Празі

Копіювати посилання

Нещодавно центр допомоги переселенцям у Празі переїхав до нового приміщення. Тут кожен українець може отримати консультації чи допомогу:

• психолога;

• юриста;

• лікаря;

• консультанта з працевлаштування.

Додатково там працює простір для молоді й дітей, а також є можливість взяти необхідні речі.

Відтепер центр допомоги працює за адресою: вулиця Novákových 1954/20a, район Praha 8-Libeň біля станції метро «В Palmovka». Графік роботи: понеділок - п'ятниця з 9:00 до 18:00.